Ok brbalik pd kari daging ku tadi.. ni la resepinye..
Bahan2 nye adela seperti brikut :
bwg merah, bwg putih, halia (yg ni nti kena tumbuk), daging, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, kentang, cili boh, serbuk kari adabi (brand lain pun blh ikut suke msg2 la), santan dan air asam jawa
bwg merah, bwg putih dan halia ditumbuk smpai lumat
aku suke tumbuk sbb nti bile tumis aromanye lbh wangi dan menawan gitu
tp klu nk blend pun leh gak
wah rajin anak mama ni.. ni la untung nye ade anak dare.. ha kakak tumbuk2 jgn tak tumbuk.. tumbuk jgn smpai pecah lesung tu sdh.. posak mama nak beli baru nti..
ok setelah bahan2 yg ditumbuk tadi lumat.. panaskan minyak dan tumis hingga naik bau dan kekuningan kemudian masukkan cili boh dan serbuk kari (cili boh ni slalunye ku trus gaul ngan serbuk kari) tumis lg hingga naik minyak then masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang kacau ckit pastu masukkan daging dan kentang.. bile cam dh kering ckit masukkan air asam jawa.. biarkan daging empuk agak2 smpai air asam jawa tu nak kering then last skali masukkan santan.. (bile dh masuk santan kena sentiasa kacau kalo tak nti santan tu brkpala nti tak sedap la kuah tu) aku gune ayat org dlu2, deorg ckp santan ni nti brkpala kalo masak tak kacau tinggal camtu je, ade leceh ckit ar kalo masak gune santan ni nak kena sentiasa jg je..
tara.. dah siap.. tgk bwh ni.. hasil air tanganku..
yum.. yum.. yum.. chedap oo..
slh satu yg jd perangsang tuk aku masak slalu ialah anakku.. aku cair bile kakak ckp "mmm.. sedapnye mama masak kakak suke la" nti otomatik montot ku kembang.. haha..
hubbyku pula jrg nak puji wpun aku masak sedap (perasan) tp mkn nasi brtambah bile tanye sedap tak dia ckp "ok la blh la" ego tu tak nak ngaku sedap takut aku kembang gak nye kalo puji sedap.. tp btul aku tak leh kena puji ngan hubbyku nti aku kembang semangkuk.. muahahaha..
0 kata-kata manis:
Post a Comment